Mars

Op de planeet Mars is er een vlakte die Utopia Planitia, of Utopie vlakte, genoemd wordt. God weet waarom, want de rode planeet lijkt mij nu niet echt een droomwereld om in te leven. Vooral dan omdat de vlakte bestaat uit lava en ondiepe putten met permafrost. Niet echt mijn ideale wereld. Misschien speelt het onbereikbare ervan mee?

Het gebied werd al in 1976 ontdekt door de Viking, een ruimtesonde van de NASA. Recenter werd deze foto gemaakt op de Utopia Planitia, die er blijkbaar op wijst dat het vroeger warmer was op Mars. Ik zal je de wetenschappelijke uitleg, die ik zelf niet helemaal snap, besparen. Iets met sneeuw en ijs en putten. Sommige mensen hopen nu dat het terug zal evolueren naar een warmer klimaat op Mars, en dat er daardoor misschien mensen kunnen gaan leven.

mars

De Spaanse architect Alberto Villanueva, laten we hem Alberto noemen, ziet dit écht als een mogelijkheid. Hij bedacht een strategie om de overbevolking op aarde op te lossen en te verhuizen naar Mars. Dat alles beschrijft hij in zijn project Mars Utopia. Wat heeft een mens nodig om te kunnen overleven? Water en zuurstof. Dat eerste werd al eerder ontdekt op Mars. Alberto denkt hij dat hij een soort ‘levende’ installatie kan maken met een 3D printer die samenwerkt met de omgeving. Er zouden torens gemaakt worden met materiaal dat op Mars beschikbaar is, en na een paar maanden breekt de toren zichzelf af waardoor er een put vol water en vruchtbare grond achterblijft. Zuurstof op Mars komt ook in orde als het van Alberto afhangt. Hiervoor zouden er bacteriën in de putten  moeten groeien die ervoor zorgen dat er zuurstof in de lucht komt. Een andere soort bacteriën zou dan weer voor licht moeten zorgen. Op die manier hebben we al water, zuurstof en licht. Het voordeel van zijn project is dat er niet gewerkt wordt met een kunstmatig gestabiliseerde omgeving. Als er zo heel veel torens gemaakt worden zou Mars na 2 jaar leefbaar moeten zijn voor mensen.

Ik weet nog niet zo goed of dit allemaal zomaar zou werken, maar het is natuurlijk wel een cool idee.

Nog een reden waarom Mars mij geen ideale wereld lijkt: https://www.youtube.com/watch?v=VYHeZCEFwhI