De Ideale Wereld

De utopie van Otto-Jan Ham, Jelle De Beule en Sven de Leijer is een tv-programma: De Ideale Wereld. Sinds 31 augustus 2013 is het programma te zien op VIER, maar na 2 jaar hielden ze het daar voor bekeken en maakten ze de overstap naar het meer intellectuele Canvas. Dat de kijkcijfers niet stegen bleek er ook mee te maken te hebben. Blijkbaar is de ideale wereld dus toch moeilijker te bereiken dan ze dachten. De ideale wereld voor de één, is niet voor iedereen even ideaal. Op sociale media heeft De Ideale Wereld dan weer meer succes.

Hoe werkt deze utopie? Voor elke show wordt er een andere bekende Vlaming uitgenodigd. Hij of zij mag  mee praten over de actualiteit en er wordt wat mee gelachen. Zelf omschrijven ze hun programma zo:

“In De Ideale Wereld krijgt Otto-Jan Ham elke dag het gezelschap van een Af En Toe Op Straat Herkende Vlaming. Samen surfen ze op de deining van de actualiteit; om na drie kwartier vol verhelderende duiding*, diepgravende onderzoeksjournalistiek*, bikkelharde debatten* en vlijmscherpe analyses* alweer een flinke stap dichter te staan bij een ideale wereld.

* onder voorbehoud”

Binnen de chaotische presentatie en de mopjes, is toch een soort van structuur terug te vinden. Een aantal rubrieken komen steeds terug. Ze laten ze de gast een vriendenboek invullen voor het programma, er is een kort journaal en de mening van de minimoefti komt aan bod. Ook de sociale media laten ze niet onberoerd. Tijdens elke aflevering reiken ze een Twittertegel uit. Een award voor de beste/stomste tweet van de afgelopen dagen, gebakken op een tegel. Verder is er ook nog telkens een cartoon met Sociaal Incapabele Michiel, die iets meemaakt dat met de actualiteit te maken heeft.

De Ideale wereld zal er niet voor zorgen dat we echt tot de utopie van een ideale wereld komen, maar met hun grapjes, speelse invullingen en opmerkingen zorgen ze voor ontspanning. Mensen vergeten het echte leven even en zo dragen ze toch bij tot een ideale wereld.

 

Om af te sluiten nog een paar van mijn persoonlijke favorieten:

Sjoemelsoftware: http://www.demorgen.be/tvmedia/de-ideale-wereld-helpt-slachtoffers-sjoemelsoftware-eins-zwei-sjoemelfrei-befb2861/

Het vriendenboek met Chokri Mahassine (Pukkelpop):

pkp

De Minimoefti: http://www.vier.be/deidealewereld/videos/de-mening-van-de-minimoefti-de-ha-van-humo/451021

Luc Haekens in Nederland: https://www.facebook.com/deidealewereld/videos/vb.574028132648557/1098035286914503/?type=3&theater

Eén van de betere Twittertegels:

twitter

Sociaal Incapabele Michiel in Tumor Flor en de kerncentrales: https://www.facebook.com/deidealewereld/videos/vb.574028132648557/1098452163539482/?type=3&theater