Utopia, een wereld zonder wapens?

Een ideale wereld voor mij? Een wereld zonder wapens! Wacht, laat me het even verduidelijken. Een ideale wereld voor mij, is een wereld waar de gewone burger geen wapens mag bezitten. Misschien denk je nu wel: ‘en wat met onze veiligheid’. Juist voor deze veiligheid ben ik tegen wapens. Natuurlijk vind ik dat politie, het leger en andere veiligheidsdiensten wel een wapen mogen dragen. Want het zijn deze mensen die onze veiligheid garanderen. Deze mensen krijgen opleidingen om met wapens om te gaan en gaan er dan ook bedachtzaam mee om. Maar een burger met een wapen? In mijn ogen is dat om problemen vragen. De mensen nemen te snel het heft in eigen handen. En dan kan het misgaan.

In België mag je een wapen bezitten, maar moet je wel een wapenvergunning aanvragen. Maar er zijn landen waar de wapenwet helemaal anders is. Zo is het in Amerika normaal dat iedereen een wapen in huis heeft. Een wapen, voor iedereen beschikbaar. Een beeld dat ik mij niet kan voorstellen. Als iedereen een wapen in huis heeft, gebeuren er meer ongelukken. Krijgen we meer artikels in de krant met als titel “Kind (4 jaar) schiet vader, per ongeluk, dood”. Geen leuke artikels om te lezen. Wanneer zo’n artikel verschijnt laait de discussie weer hoog op. Je hebt radicale voor-en tegenstanders van wapens. Ik behoor tot de tweede groep.

Zou jij je veilig voelen als alle mensen, burgers, in een stad een wapen (mogen) dragen? Ik niet. Bij de minste discussie of onenigheid met iemand heb je het gevaar neergeknald te worden.
Ach, het zal een ideale en droomwereld blijven. We zullen ons moeten neerleggen bij het feit dat wapens een onderdeel van de maatschappij worden. Maar toch hoop ik dat wapens verboden worden voor burgers. Dat er geen onschuldige mensen meer neergeschoten worden en dat de mensen terug leren communiceren met elkaar, en dus niet bij het minste op wapens terugvallen.