Nooit meer werken?

 

Nooit meer werken, voor veel mensen is het een droom, een utopie. Ook al heb je een leuke job, niet gaan werken is meestal toch nog net iets leuker. Maar ja, er moet natuurlijk wel brood op de plank komen.

Het idee van het basisinkomen kan hiervoor een oplossing bieden. Elke burger krijgt dan een gelijk inkomen van de overheid, zonder rekening te houden met andere inkomsten van mensen of zonder dat er gewerkt moet worden. Het bedrag wordt bepaald zodat het genoeg is om van te leven, maar zonder luxe of dure uitspattingen. Hierin lijkt het op een uitkering, maar het grote verschil is dat er aan een uitkering wel voorwaarden verbonden zijn. Klinkt goed, of niet? Je hebt zeeën van tijd waarin je kan doen wat je wil, als je toch meer luxe wilt kan je nog altijd gaan werken, maar het is ook geen drama als je die job verliest want je kan toch altijd op het basisinkomen terugvallen. Het zorgt voor meer vrijheid en een betere balans tussen werk en vrije tijd, en mensen zullen meer plezier krijgen in werk omdat het niet meer moet en ze écht kunnen kiezen. Niemand zou arm zijn (in theorie weliswaar), en zelfs vanuit een economisch standpunt zou het niet slecht zijn: het zorgt voor een meer evenwichtige arbeidsverdeling en stimuleert de lokale economie. Ergens is het ook gewoon een evolutie doordat er minder en minder werk is door automatisering en doordat het milieu lijdt onder te veel productie.

Natuurlijk zijn er ook tegenstanders. Die vrezen dat het grootste deel van de mensen helemaal niet meer zou gaan werken. Ook bestaat dan de kans dat de schoolbanken leeg blijven. Zoiets kan je natuurlijk niet voorspellen, maar toch denk ik dat er veel mensen nog uit interesse een opleiding zouden volgen of kiezen voor meer luxe, en dus een job. Ook zijn de tegenstanders bang dat een basisinkomen te laag is om van te leven of onbetaalbaar is, en dat moet wel goed op voorhand berekend worden.

Naar mijn mening wegen de voordelen op tegen de nadelen, en is het op zijn minst het proberen waard. Zo is er bijvoorbeeld in Zwitserland op 5 juni een (niet bindend) referendum over een basisinkomen van 2200 euro per maand. Ik ben alvast benieuwd naar de uitslag.